Нанодобавки збільшують міцність звичайного бетону на 30 %

Збільшення міцності бетону.

Як нещодавно продемонстрували американські дослідники з університету Пердью, целюлозні нанокристали, одержані з промислових побічних продуктів, здатні збільшити міцність бетону.

Целюлозні нанокристали отримані з побічних продуктів від паперової, біоенергетичної та сільськогосподарської промисловості.

Вони витягуються з структур, відомих як мікрофібрилли целюлози, які надають рослинам і деревам високу міцність, малу вагу і стійкість.

Ці самі унікальні властивості мають і целюлозні нанокристали, які збільшують міцність бетону на розрив на 30%, і по суті, можуть бути використані для створення нового класу біоматеріалів з широкими можливостями застосування, як в цивільному будівництві, так і в автомобільній промисловості.

Бетон з включеннями целюлозних нанокристалів був вивчений з використанням декількох методів аналізу і візуалізації.

Оскільки хімічні реакції в затвердінні бетону є екзотермічними, вчені виявили збільшення кількості виділеної теплоти, що вказує на поліпшення гідратації бетону.

Дослідники також висунули гіпотезу про точне місцезнаходження нанокристалів у цементній матриці і дізналися, як вони взаємодіють з частинками цементу в свіжому і затверділому бетонному розчині.

Вчені виявили, що нанокристали утворюють маленькі «входи» для кращого проникнення води у бетон.

Мітки:

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *