Нанодобавки збільшують міцність звичайного бетону на 30 %

Як нещодавно продемонстрували американські дослідники з університету Пердью, целюлозні нанокристали, одержані з промислових побічних продуктів, здатні збільшити міцність бетону.
Целюлозні нанокристали отримані з побічних продуктів від паперової, біоенергетичної та сільськогосподарської промисловості.
Вони витягуються з структур, відомих як мікрофібрилли целюлози, які надають рослинам і деревам високу міцність, малу вагу і стійкість.
Ці самі унікальні властивості мають і целюлозні нанокристали, які збільшують міцність бетону на розрив на 30%, і по суті, можуть бути використані для створення нового класу біоматеріалів з широкими можливостями застосування, як в цивільному будівництві, так і в автомобільній промисловості.
Бетон з включеннями целюлозних нанокристалів був вивчений з використанням декількох методів аналізу і візуалізації.
Оскільки хімічні реакції в затвердінні бетону є екзотермічними, вчені виявили збільшення кількості виділеної теплоти, що вказує на поліпшення гідратації бетону.
Дослідники також висунули гіпотезу про точне місцезнаходження нанокристалів у цементній матриці і дізналися, як вони взаємодіють з частинками цементу в свіжому і затверділому бетонному розчині.
Вчені виявили, що нанокристали утворюють маленькі «входи» для кращого проникнення води у бетон.